psychologická a vztahová podpora

Nemáme domov: Zkušenost lidí s nedobrovolnou ztrátou domova s využitím metody MCA

05.05.2015 20:27
Předkládaná diplomová práce se zaměřuje na popis struktury významů zkušeností lidí, kteří byli v minulosti nuceni opustit své domovy v důsledku výstavby přehradní nádrže. Rovněž se snaží postihnout způsob, jakým tito lidé své významy utvářejí. K tomuto popisu je použita fenomenologická metoda analýzy textu Meaning Constitution Analysis (MCA). 
 
Teoretická část se věnuje konceptu místa z hlediska aktuálního stavu poznání i výzkumných přístupů. Dále přibližuje fenomenologické pojetí konceptu místa a popisuje výzkumy věnované problematice nedobrovolného vysídlení a jeho vlivu na kvalitu života jedince. V posledních dvou částech pojednává stručně o filozofických kořenech fenomenologie a fenomenologického přístupu ve výzkumu a dále o samotné metodě využité v empirické části.
 
Ve výzkumné části používáme metodu MCA k analýze textu výpovědí tří respondentů se specifickou zkušeností s nedobrovolným vysídlením, jejímž prostřednictvím se pokoušíme popsat individuální způsob utváření významů připisovaných této zkušenosti u každého z respondentů.
Zpět

Vyhledávání

© 2015 Všechna práva vyhrazena.